Zr. Geertruid: Naaister

Hoe meer je de vergankelijke rijkdom afwerpt, hoe meer God je innerlijk kan bekleden, mooi kan maken en daarmee rijkdom schenkt’.

Zr. Geertruid

Waaruit bestaan je werkzaamheden?

In het klooster in Silvolde kreeg ik officieel de taak voor franciscanen pijen te maken samen met anderen tot ik ziek werd, dit deed ik erg graag. Nu in Nijmegen doe ik het voor de zusters, eerst ook met hulp van anderen.
Ik verstel pijen die kapot gaan en maak ook nieuwe pijen van verschillende stoffen, zowel voor de winter als voor de zomer. Andere naaikarweitjes die ik doe zijn het verstellen van broeken, blouses enz.

Wat beleef je eraan?

Ik doe het naaiwerk met toewijding en beleef er vreugde aan als het karwei netjes en naar wens af is. Als ik naai heb ik geen aandacht voor andere zaken en vergeet ik de tijd. Als ik ga naaien met de insteek dat IK wil naaien, dan is het moeilijk. Maar als ik eraan denk me voor te bereiden en God erin betrek gaat het anders en meer vanzelf. Niet IK wil het doen, maar laat het gebeuren in mij samen met U.

Heeft de spiritualiteit van Clara je iets te zeggen bij deze bezigheid?

Clara heeft 4 brieven geschreven aan Agnes van Praag. Zij was een prinses die diepgelovig was en wees belangrijke huwelijkskandidaten af. Zij stichtte in Praag een armenziekenhuis en trad later in het klooster. In de eerste brief roemt Clara Agnes dat zij haar wereldse kleed heeft afgelegd: ‘Daarom hebt u uw kleren, namelijk de vergankelijke rijkdom, afgeworpen.’ Hoe meer je de vergankelijke rijkdom afwerpt, hoe meer God je innerlijk kan bekleden, mooi kan maken en daarmee rijkdom schenkt.