Gemeenschap ‘De Bron’

Onze gemeenschap is ontstaan in 1981, toen er Clarissen (vanuit andere kloosters) in Nijmegen gingen wonen. De naam ‘De Bron’ ontstond al snel, vanwege de ligging van het klooster in de wijk Waterkwartier. Ook de symbolische betekenis speelde een grote rol. De Bron verwijst voor ons naar de kern van het leven, God zelf. In de Bijbel vinden we daar ook veel over, bijvoorbeeld in Psalm 36: Bij U is de bron van het leven, door uw licht zien wij licht (Ps. 36,10).
Het logo van onze gemeenschap verwijst naar dit leven-gevende water. Het is voor ons belangrijk dat we dagelijks bezig zijn met de essentie van het leven. We laten ons leiden door de woorden en daden van Jezus Christus, zijn liefde en bewogenheid.

Meer informatie over onze werkzaamheden vindt u op de pagina dagelijks leven.

Geschiedenis

Korte geschiedenis van gemeenschap ‘De Bron’

De geschiedenis van onze gemeenschap begint in Ammerzoden. De zusters verbleven daar op kasteel Ammersoyen tot het einde van de oorlog. Zuster Bonaventura (overleden in 2017) hield in die tijd (1944-45) een dagboek bij. Haar aantekeningen zijn opgenomen in het boek ‘Onze belevenissen gedurende de oorlog’.

In januari 1945 moesten de zusters als gevolg van die oorlog hun klooster verlaten. Zij vonden tijdelijk onderdak op de pastorie en in het parochiehuis van Zaltbommel, waar zij zo’n 7½ maand bleven. Hierna betrokken zij het klooster van de minderbroeders franciscanen in Hoogcruts (zie de foto links).

Na de oorlog, augustus 1946, ging een aantal zusters naar een nieuwe stichting in Kerkrade. De ruimte die de zusters daar hadden was erg klein.

In 1951 verhuisde de communiteit van Hoogcruts naar Hengelo in Gelderland. In 1957 trokken de zusters zich uit Kerkrade terug. De helft van de communiteit ging tijdelijk naar Megen; de andere helft sloot zich aan bij de communiteit in Hengelo. In 1960 stichtte de zusters van Hengelo een nieuw klooster in Nieuwe Niedorp (Noord-Holland). De zusters die achterbleven verhuisden in 1970 naar Silvolde.

In 1981 werd het klooster van Silvolde opgeheven. Toen de zusters uit Silvolde moesten vertrekken, zijn de vitale zusters samen met zusters uit Megen en Nieuwe Niedorp naar Nijmegen gegaan. Daar hebben ze het kloostergebouw overgenomen, dat in 1958 door de Broeders van Dongen werd gebouwd. De nieuwe stichting kreeg de naam ‘De Bron’.

Herinneringplaquette 1945

18 februari 1945 sloeg een V1 bom in op de hoek Biezenstraat-Waterstraat, daar waar nu clarissenklooster De Bron staat.

De bom heeft vele huizen weggeslagen en de slagkracht deed in het waterkwartier de ramen uit de huizen springen. Er vielen zeker 4 doden en veel gewonden.

Na deze ramp kwam er een monument op deze plek, welke echter na enige tijd is verdwenen. Hoe en wat er precies is gebeurd en waar het monument is gebleven is onbekend.

65 jaar na de V1 inslag is er een nieuw monument, na een nieuw burgerinitiatief. De heer J. van den Broek en mevrouw B. Plönes, nabestaanden van slachtoffers, hebben een plaquette onthuld tijdens een sobere plechtigheid. Zo is er een blijvend herinneringsteken om niet te vergeten wat er toen gebeurd is.