Zr. Clara: Koster

Ik probeer vaak bewust de drempel van de kapel over te stappen als het gaan van buiten naar binnen.

Zr. Clara

Waaruit bestaan je werkzaamheden?

Als koster zorg ik voor de kapel en sacristie. Als gemeenschap komen we daar 4x per dag samen voor een viering. Ik zorg dan dat de kaarsen en lichten aan zijn en alles klaar ligt. Ook bestel ik de kaarsen, hosties en miswijn. Ik vind het belangrijk dat een viering goed is voorbereid en verloopt.

Wat beleef je eraan?

De kapel is het hart van ons leven. Daar wordt gebeden, psalmen en liederen gezongen, uit de Schrift gelezen. Het is ook een plek om gewoon stil te zijn of te mediteren. Er is een sfeer van stilte en gebed die voelbaar is. Het is een fijne plek om ook de gewone dingen te doen: bijvoorbeeld stoffen, stofzuigen. Er is iets voelbaar van Zijn aanwezigheid.

Heeft de spiritualiteit van Clara je iets te zeggen bij deze bezigheid?

Van de heilige Clara is bekend dat ze graag in de kerk van haar kloostertje verbleef. Ook buiten de vieringen kon ze er urenlang bidden. Dat beleefde ze als zijn in een ‘andere’ wereld. Ik probeer vaak bewust de drempel van de kapel over te stappen, dat voelt als het gaan van buiten naar binnen. Een soort ‘rite de passage’, het komen in een andere stille wereld.