Zr. Elisabeth: Liturgiewerkzaamheden

Door liturgiewerkzaamheden word ik mij bewust van de kracht van liturgie door de eeuwen heen.

Zr. Elisabeth

Waaruit bestaan je werkzaamheden?

De werkzaamheden zijn divers. Het klaarleggen van liederen voor de mappen voor onze zondagse gasten die de mis bijwonen. Voor feestdagen maak ik de liturgieboekjes, ik krijg meestal aangeleverd wat daarin moet staan waarna ik aan de slag ga om de lay-out van het boekje te verzorgen en het te kopiëren. Ik maak aankondigingen voor bijzondere vieringen. Verder zijn er projecten die af en toe terugkomen zoals gebeden verzamelen, ordenen en bruikbaar maken. Op het moment loopt er een langdurig en groot project om onze vele mappen met liederen te vernieuwen.

Wat beleef je eraan?

Met vele zusters geven we de liturgie vorm. Veel zusters hebben er een aandeel in van begin tot eind, van ingrediënten voor de viering verzamelen tot de uitvoering ervan, zo ben ik een schakel in de ketting. Ik kan er een stuk creativiteit in kwijt door bezig te zijn met de lay-out en passende afbeeldingen te zoeken of zelf te tekenen. Mijn administratieve opleiding komt goed van pas bij deze werkzaamheden. Het is fijn om die kennis en vaardigheden ook hier in het klooster in te kunnen zetten.

Heeft de spiritualiteit van Clara je iets te zeggen bij deze bezigheid?

Door liturgiewerkzaamheden word ik mij bewust van de kracht van liturgie door de eeuwen heen. Clara leefde met veel zusters in een klein klooster waar zij intens liturgie vierden. Ik voel mij verbonden met Clara en hoe zij en haar zusters toen leefden en ik voel het appèl om in de liturgie een balans te vinden tussen traditie en vernieuwing.