Zr. Irene: Bibliotheek

Ieder boek is voor mij een soort cadeautje waar altijd iets verrassends in zit.

Zr. Irene

Waaruit bestaan je werkzaamheden?

Dat verschilt van dag tot dag. Bovendien heb ik nog geen volledig rooster omdat ik postulant ben. In dit eerste jaar is het ook nog zoeken en aftasten wat er allemaal kan en bij me past. Maar ik heb al wel een aantal vaste taken, zoals schoonmaakwerk, koken en liturgie voorbereiden. Een andere taak is bibliotheekwerk. Want we hebben veel boeken die regelmatig worden gelezen of gebruikt. Ik zorg er onder andere voor dat boeken die worden teruggebracht weer op de goede plaats in de kast komen. En als er nieuwe boeken binnen komen, geef ik ze een code. Zo kunnen ze gemakkelijk door iedereen gevonden worden.

Wat beleef je eraan?

Het is fijn om een hele verzameling boeken te hebben die je zo kunt raadplegen. Op internet kun je natuurlijk ook veel informatie vinden. Maar het heeft voor mij een extra dimensie om een boek te kunnen vastpakken en doorbladeren. Ieder boek is voor mij een soort cadeautje waar altijd iets verrassends in zit. Het geeft vaak stof tot nadenken (soms ook letterlijk). De woorden die ik zie, al is het maar een titel, doen iets met me. Het geeft ook een fijn gevoel als alles weer op de goede plek staat. En je precies weet waar je het vinden kunt. Ik onthoud daarbij graag titels en auteurs. Op allerlei momenten blijkt die informatie dan weer van pas te komen.

Heeft de spiritualiteit van Clara je iets te zeggen bij deze bezigheid?

In Clara’s tijd waren boeken een kostbaar goed. Aangezien zij en haar zusters eenvoudig en zonder bezit wilden leven zullen ze dus weinig boeken hebben gehad. De teksten en gebeden die ze nodig hadden leerden ze van buiten. Maar dat betekent volgens mij dat hun geheugen zo’n beetje dezelfde functie had als onze boeken. In het geheugen bewaarden ze de woorden die het meest belangrijk waren en gebruikt werden. Wij bewaren die woorden in boeken dichtbij, zoals een Bijbel op een nachtkastje. Clara zag niet veel heil in alleen maar studeren, maar om Jezus te kunnen navolgen was en is het bezig zijn met de woorden van de Schrift van het allergrootste belang.