Zr. Mirjam: Econoom

Clara benadrukt het dienstbaar zijn aan elkaar. Ik ervaar het economaat als een dienst aan mijn medezusters.

Zr. Mirjam

Waaruit bestaan je werkzaamheden?

Eén van mijn taken hier is de verzorging van de financiële administratie van de zusters hier én van onze medezusters in een verzorgingshuis te Wijchen, dichtbij Nijmegen. Dat houdt onder meer in dat ik de boekhouding doe, betalingen en declaraties verzorg, instanties benader, belastingaangiften invul enz… Sinds ik die taak heb (vanaf eind 2004) is er veel veranderd op dit vlak. Het meeste verzorg ik nu op digitale wijze.

Wat beleef je eraan?

Wanneer dingen naar wens geregeld zijn en de administratie tijdig is bijgehouden kan ik daar een dankbaar gevoel bij hebben: “Fijn dat het verzorgd is!” Mocht een ander het overnemen dan moet dat zonder al teveel problemen kunnen. Vóór mijn intrede was ik werkzaam in de gezondheidszorg. Ik heb dus veel moeten leren op dit vlak… en nog! Wat ik als positief heb ervaren bij deze werkzaamheden is, dat wanneer er iets niet klopt/iets fout is ingevoerd o.i.d. dat rechtgezet kan worden, soms heel eenvoudig door een administratieve handeling. Op menselijk vlak ligt dat heel anders. Wanneer er tussen mensen iets niet naar wens verloopt, is dat moeilijk terug te brengen naar de gewenste situatie.

Heeft de spiritualiteit van Clara je iets te zeggen bij deze bezigheid?

Clara benadrukt het dienstbaar zijn aan elkaar. Zo ervaar ik het economaat ook: als een dienst aan mijn medezusters. Het is niet mijn eerste voorkeur qua werkzaamheden, maar het is nodig dat het gedaan wordt. En ik kan het blijkbaar, wel met ondersteuning van deskundigen. Clara zegt ook, dat geen enkele dienst je te min mag zijn. Zij heeft dat zelf in haar eigen leven getoond. Ze liet het dus niet bij woorden alleen. Zó ondersteunen wij elkaar in het leven naar onze roeping- Clara en Franciscus volgend in hun wijze van ‘leven naar het Evangelie’.